Groen licht MiCA-verordening

Groen licht voor MiCA: financiële regelgeving cryptomunten

Het Europees Parlement keurde op 20 april 2023 een voorstel tot verordening goed dat spelregels bevat voor ondernemingen die cryptomunten willen uitgeven of die diensten willen aanbieden met digitale activa. De verordening in kwestie werd de ‘MiCA-verordening’ gedoopt (Markets in Crypto Assets)  en vormt de tegenpool van de MiFiD-richtlijnen die de klassieke Europese financiële markten beheersen. In deze bijdrage licht Antaxius advocaten de essentie van de verordening toe. 

MiCA-verordening maakt einde aan ‘wilde westen’ van cryptomunten

Beleggers in cryptomunten spreken wel eens over het financiële ‘wilde westen’ dat de wereld van cryptomunten tot nu toe is gebleken. Omwille van de bijzondere kenmerken van de digitale activa, was het immers nagenoeg onmogelijk om de bestaande financiële regelgeving toe te passen op crypto. Cryptomunten ontsnapten zo aan de rigide regels die van toepassing zijn op aandelen, obligaties, opties, warrants en dergelijke financiële instrumenten. In die situatie komt nu verandering.

 

De meest opmerkelijke regels van MiCA

Whitepaper bij ICO of listing van cryptoactiva

Ondernemingen die vanaf de inwerkingtreding van MiCA een cryptomunt willen lanceren, zij het via rechtstreekse uitgifte in de vorm van een ICO dan wel door de listing van de munt op een bestaand handelsplatform, zullen voorafgaandelijk een whitepaper moeten publiceren. Deze whitepaper kan worden vergeleken met de publieke prospectus die reeds een gekende bron van informatie is voor beleggers in klassieke financiële instrumenten. Om consumenten en beleggers te beschermen, moet de whitepaper informatie bevatten over de kenmerken, functies, de onderliggende technologie en de risico’s verbonden aan de cryptomunt die wordt aangeboden.

De whitepaper moet vrij toegankelijk zijn en moet bovendien – voorafgaand aan de aanbieding van de munt – overgemaakt worden aan de bevoegde financiële overheid van de lidstaat waarin de aanbiedende onderneming is gevestigd. Aanbieders van cryptomunten die niet in de Europese Unie gevestigd zijn, zullen de informatie moeten overmaken aan de lidstaat waar ze in eerste instantie de aanbieding wensen te voltooien. 

Strengere regels voor aanbieders van asset-referenced tokens (AST’s)

De verordening introduceert het concept van de asset-referenced tokens of AST’s. Men bedoelt hiermee cryptomunten waarvan de waarde gelieerd is aan meerdere wettelijke valuta, één of meer grondstoffen, één of meer andere cryptoactiva of naar een korf van verschillende activa. Als voorbeeld kan de munt Tether Gold worden genoemd, waarvan de waarde afhankelijk is van het goud dat de aanbieder heeft aangekocht en gereserveerd als beleggingsactief.

De aanbieding van AST’s is onder de verordening aan meer stringente regels onderworpen dan het geval is voor andere cryptomunten. Ten eerste laat de verordening alleen toe dat een onderneming AST’s aanbiedt binnen de Europese Unie als zij ook in de Unie gevestigd zijn. Bovendien moet de onderneming in kwestie een vergunning aanvragen en de whitepaper laten goedkeuren voordat zij tot de listing of ICO mag overgaan. Deze verplichting werd ingeschreven om de Europese Unie de mogelijkheid te geven de impact van de AST op het Europese monetair beleid te monitoren.

Daarnaast worden aanbieders van AST’s kapitaalvereisten opgelegd. De onderneming die een AST wilt aanbieden, moet beschikken over een eigen vermogen dat proportioneel is aan de uitgifte van de token en die in verhouding de waarde van de uitgegeven tokens dekt. Bovendien moet zij er steeds voor zorgen dat de reserve van de verwezen activa steeds gedekt is en dat de creatie of vernietiging van de AST steeds een overeenstemmende vermeerdering of vermindering van de reserveactiva tot gevolg heeft.

Uitgifte van stablecoins: recht op uitbetaling, verbod op rente

Het MiCA-pakket bevat eveneens specifieke regels voor de aanbieding van stablecoins. Stablecoins of e-money-tokens zoals ze in de verordening worden gedoopt, zijn munten waarvan de waarde afhankelijk is van een enkel onderliggend wettelijk betaalmiddel.

De meest opmerkelijke verplichting omtrent stablecoins is wellicht de verplichting tot uitbetaling van de houder van de munt, te allen tijde en op verzoek van de houder. Met andere woorden: wanneer iemand stablecoins in bezit heeft, moet die persoon in staat zijn om zijn stablecoins om te ruilen tegen de wettelijke valuta waaraan de munt is gelieerd. Het is de emittent van de stablecoin wel toegelaten om de kosten die zij voor deze terugbetaling moet maken, af te houden van de uitbetaling ervan.

Daarnaast verbiedt de verordening dat emittenten van stablecoins rente toekennen aan de houders van de stablecoins. De regels rond het opstellen van een whitepaper, de aanvraag van een toelating en vestiging binnen de Europese unie gelden voor de aanbieders van stablecoins zoals ze tevens gelden voor de aanbieders van AST’s.

 

Wat met crypto exchanges, crypto wallets en crypto advies?

Iedere onderneming die vanaf de inwerkingtreding van het MiCA-pakket een handelsplatform of exchange wenst uit te baten, bewaar- en beheerdiensten wil aanbieden of advies wil verlenen over cryptoactiva, zal de vorm van een rechtspersoon moeten aannemen en zal een vergunning moeten verkrijgen alvorens ze tot voormelde activiteiten kunnen overgaan.

De Europese Unie legt bovendien aan de aanbieder van voormelde diensten op om steeds eerlijk, rechtvaardig en professioneel te handelen. Zo moeten ze hun tariefbeleid openbaar maken, een klachtenprocedure opzetten en een systeem voorzien om iedere vorm van belangenconflicten te identificeren, voorkomen en openbaar te maken.

 

Wanneer treedt MiCA in werking?

De inwerkingtreding van de MiCA-verordening is voorzien voor de twintigste dag na bekendmaking in het publicatieblad van de Europese Unie. De regels met betrekking tot AST’s en stablecoins zullen onmiddellijk van kracht zijn, terwijl de andere regels 18 maanden later in werking treden. De verordening werd op dit tijdstip goedgekeurd, maar nog niet gepubliceerd. De volledige inwerkingtreding zal verwacht kunnen worden begin 2025.

Aangezien het een verordening betreft, zal MiCA rechtstreeks van toepassing zijn binnen de Europese Unie, zonder dat de lidstaten hun nationale wetgeving zullen moeten aanpassen.

 

Conclusie: MiCA is positief voor klimaat rond crypto

De MiCA-verordening zal hopelijk een positieve impact hebben op het vertrouwen dat beleggers hebben in de emittenten van crypto-activa. Er wordt een breed kader voorgelegd, waarin consumentenbescherming een rode draad vormt. De registratie en vergunning van aanbieders van cryptodiensten zal het voor de verschillende lidstaten eenvoudiger maken om controle uit te oefenen en in te grijpen waar nodig.

Op korte termijn valt te verwachten dat de regelgeving een positieve impact heeft op het klimaat rond cryptoactiva. Het zal immers veel moeilijker worden om malafide praktijken uit te voeren en daarnaast lijkt de verordening de kans te verkleinen dat aanbieders van handelsplatformen kopje onder gaan ten koste van de consument.

Langs de andere kant bestaat de vrees dat de toepassing van de verordening ofwel erg moeilijk zal zijn, ofwel beleggers enkele opties zal ontnemen. Als voorbeeld verwijzen wij naar het bestaan van decentralized exchanges, die na hun lancering eigenlijk zo goed als geen interventie van de ontwikkelaar nodig hebben. Om een exchange aan te bieden binnen de EU, is volgens de richtlijn verplicht dat de onderneming in kwestie zich organiseert in de vorm van een vennootschap en een toelating aanvraagt. De vraag rijst echter of de ontwikkelaar van een decentralized exchange  daartoe bereid zal worden gevonden.

Bovendien lijken de regels relatief eenvoudig te omzeilen. Op dit tijdstip zijn immers de meeste exchanges gevestigd buiten de Europese Unie, waardoor ze het toezicht van de Europese Commissie ontsnappen. Men zou kunnen vrezen dat de toegang tot die beurzen onmogelijk gemaakt wordt voor beleggers binnen de Europese Unie.

Al bij al lijkt de verordening een positief instrument, dat een stevige basis vormt voor de verdere ontwikkeling van cryptoactiva en waarbij de consumenten en beleggers beschermd worden, zonder dat de ontwikkelaars en emittenten van cryptomunten al te zware regels worden opgelegd.

Heeft u vragen over de invloed van de verordening op uw onderneming of beleggingen? Neem gerust contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.